Ik wil iemand bij mij laten inwonen
Als er iemand bij je komt inwonen, willen we dat graag van je weten. Je kunt dit per e-mail aan ons doorgeven. Hebben we geen bezwaar? Dan krijg je via e-mail of brief van ons toestemming voor de inwoning.
Jij blijft verantwoordelijk
De persoon die bij je komt inwonen wordt geen huurder. Hij of zij kan geen aanspraak maken op het huurcontract. Je blijft als hoofdhuurder verantwoordelijk voor jouw woning en wat er in de woning gebeurt.
Wat als de inwoner vertrekt?
Als de inwoner de woning verlaat, stuur ons dan een e-mail met daarin:
- jullie adres
- jouw naam
- de naam van de persoon die vertrekt uit de woning
- de datum waarop deze persoon vertrekt
Woon je langere tijd samen?
Dan kan de inwoner ook medehuurder worden. Je huurt de woning dan samen. Hieronder lees je meer over de voordelen van medehuurder zijn. Je leest ook wat je moet doen om dit aan te vragen.
Ben je getrouwd of geregistreerd partner (van de hoofdhuurder)?
Dan ben je automatisch medehuurder van de woning. Als je partner vertrekt of overlijdt, kun jij in de woning blijven wonen. Je bent dan automatisch hoofdhuurder met alle rechten en plichten uit het huurcontract.
Veelgestelde vragen over inwonen:
Ja. Als je (tijdelijk) bij iemand komt inwonen, willen we dat graag weten. Je kunt dit per e-mail aan ons doorgeven. Hebben we geen bezwaar? Dan krijg je via e-mail of brief van ons toestemming voor de inwoning.
Nee, kinderen die bij hun ouders inwonen, kunnen volgens het huurrecht in principe geen medehuurder worden. Omdat kinderen op een bepaald moment uit huis gaan is de gezinssituatie niet duurzaam.
Uitzondering
Er is een uitzondering waarbij een kind medehuurder kan worden: Het kind is 35 jaar of ouder en woont onafgebroken bij zijn/haar ouders in en wil hier ook blijven wonen. Dit kan je aantonen met een historisch uittreksel van de gemeentelijke basisadministratie.
Als je minimaal twee jaar bij de hoofdhuurder inwoont, kun je dit aanvragen. We bekijken per situatie of dit mogelijk is. Verder gelden de volgende voorwaarden:
- Jullie hebben een duurzame gemeenschappelijke huishouding. Dat betekent bijvoorbeeld dat je gezamenlijke aankopen doet, uitgaven met elkaar verrekent en onderling voor elkaar zorgt.
- Jullie willen langere tijd samenleven. Je kunt dit bijvoorbeeld laten zien met een samenlevingscontract.
- Jullie hebben allebei geen overlast veroorzaakt.
- Jullie hebben allebei altijd op tijd de huur betaald.
Het grootste voordeel is dat jij dan ook officieel huurder bent van de woning. Jouw naam komt op het huurcontract. Als je partner (medehuurder) vertrekt of overlijdt, blijf jij huurder van de woning. Je kunt dan in de woning blijven wonen.
Download dit formulier, vul het in en stuur het op naar Ons Huis. Dit kan via e-mail of per post.
Soms kan dat. Bijvoorbeeld als je getrouwd bent of een geregistreerd partnerschap bent aangegaan. Het kan ook als jouw partner minimaal twee jaar bij de gemeente ingeschreven staan op hetzelfde adres als jij.
Nee, dit kan niet. Als je de huur opzegt, moeten alle bewoners de woning verlaten. Als je medebewoner minimaal twee jaar bij je in woont, kun je wel medehuurderschap aanvragen. We bekijken per situatie of dit mogelijk is.
Als deze persoon minimaal twee jaar bij je inwoont, kun je dit aanvragen. We bekijken per situatie of dit mogelijk is. Verder gelden de volgende voorwaarden:
- Jullie hebben een duurzame gemeenschappelijke huishouding. Dat betekent bijvoorbeeld dat je gezamenlijke aankopen doet, uitgaven met elkaar verrekent en onderling voor elkaar zorgt.
- Jullie willen langere tijd samenleven. Je kunt dit bijvoorbeeld laten zien met een samenlevingscontract.
- Jullie hebben allebei geen overlast veroorzaakt.
- Jullie hebben allebei altijd op tijd de huur betaald.
Dat ligt eraan. Als jij als enige op het huurcontract staat, hebben je medebewoner(s) geen recht op het contract. Zij moeten dan ook de woning verlaten.
Als je medebewoner(s) wel op het huurcontract staan, dan kun je het formulier beëindiging medehuurderschap invullen. Hiermee doe je afstand van het huurcontract en blijven de andere bewoner(s) op het huurcontract staan.
Ja, als de medehuurder op het huurcontract staat, heeft hij dezelfde rechten en plichten als de huurder.
Gemeenschappelijk: door bijvoorbeeld te laten zien dat jullie gezamenlijke aankopen doen, uitgaven met elkaar verrekenen en onderling voor elkaar zorgen.
Duurzaam: door bijvoorbeeld te laten zien dat jullie een samenlevingscontract hebben.
Als deze persoon minimaal twee jaar bij je in woont, kun je dit aanvragen. We bekijken per situatie of dit mogelijk is.