Ga naar de inhoud

Huur je een sociale huurwoning van Ons Huis? Is je (kale) huur hoger dan € 575,03 (prijspeil 2023)? En heb je een laag inkomen? Dan kom je misschien in aanmerking voor een eenmalige huurverlaging.

Als dat zo is, krijgt je automatisch van ons een brief of e-mail in mei. Je hoeft er dus zelf niets voor te doen. De huurverlaging gaat dan in per 1 juli 2023.

In het schema hieronder kun je ook zien of je in aanmerking komt.


Veelgestelde vragen over de eenmalige huurverlaging:

De overheid heeft de volgende voorwaarden bepaald:

  • De kale huur is hoger dan € 575,03 per maand.
  • Je hebt een laag inkomen.
  • Je huurt een zelfstandige woning of een woonwagen. Huurders van een kamer komen niet in aanmerking.
  • Je huurt een sociale huurwoning. Huurders van een vrijesectorwoning met een huurprijs boven € 808,06 (prijspeil 2023) komen niet in aanmerking.
  • Het huurcontract moet op/voor 1 maart 2023 zijn ingegaan.

Voor het aanvragen van eenmalige huurverlaging 2023 kun je het aanvraagformulier huurverlaging 2023 gebruiken. Hierop kun je ook zien welke gegevens je moet toevoegen.

Als de ingangsdatum van de huurverlaging nog in 2023 valt, dan mag de huur bij de volgende jaarlijkse huuraanpassing in 2024 worden verhoogd. Valt de ingangsdatum van de huurverlaging in 2024 dan mag de huur pas in 2025 weer verhoogd worden.

De (kale) huur wordt verlaagd naar € 575,03 (prijspeil 2023). Meer informatie vind je op de website van de overheid.

Als je een huurverlaging krijgt, geven wij deze aanpassing door aan de Belastingdienst. Het is belangrijk dat je de gegevens bij de Belastingdienst goed controleert. Dit kan via 'Mijn toeslagen’. Je huurtoeslag kan na de huurverlaging aangepast worden.

Als jouw kale huur door de huurverhoging 2023 hoger worden dan € 575,03 kun je misschien nog in aanmerking komen voor huurverlaging. Als jouw inkomen en gezinssamenstelling passen binnen het schema op deze pagina, dan kun je een aanvraag doen voor eenmalige huurverlaging. Gebruik hiervoor het aanvraagformulier huurverlaging 2023.